VA

Van je passie je werk maken

door dec 31, 2021Onderneming0 Reacties

Knopen doorhakken is niet voor iedereen even makkelijk. Zeker niet als ze ‘life changing’ zijn. Wanneer doe je iets wel, en wanneer doe je iets niet. Besluiten je dromen te verwezenlijken is helaas zo simpel nog niet. Mijn naam is Quanita en ik ben een Virtual Assistant. Twijfel jij of jij je passie moet volgen? Dan is deze blog misschien wel geschreven voor jou. 

Het begint met een droom. Je kijkt om je heen en ziet anderen doen wat jij ook graag wilt doen. En dan vraag je je af: ‘Hoe doen ze dat? Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?’ Zo vaak heb ik gedacht: “Ik wil schrijven”. Daarna heb ik jarenlang enorm getwijfeld en ben ik een tijd erg bang geweest;  Twijfels vanwege het onbereikbare en angst voor wat er allemaal mis zou kunnen gaan.

Naar verloop van tijd stopte ik de gedachten weg en dacht: “Het is maar een droom. En dromen worden nooit werkelijkheid.” Maar als de gedachten terug blijven komen, en je kan die ene droom niet uit je hoofd zetten, wat doe je dan?

passie

Hoe graag wil jij dat je droom werkelijkheid wordt?

Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Denk je er de hele dag aan? Zie je jezelf al die ene functie beoefenen, je bedrijf runnen of die wereldreis maken? Wil je dit voor jezelf, of wil je het omdat anderen het van je verlangen? Komt de behoefte vanuit jezelf? Of wordt het idee je door familie, vrienden of het werk ingefluisterd? Word jij hier gelukkiger van en vervul je hiermee je eigen behoefte? Pluis dit eerst uit! Hoe graag wil jij dat jouw droom werkelijkheid wordt en hoe zal dit jouw leven gaan verrijken.

Wat heb je ervoor over?

Wat ben je bereid hiervoor op te geven of in te leveren? En wat ben je bereid hier extra voor te doen? Misschien heb je een goed betaalde baan en moet je deze geheel of gedeeltelijk opgeven om tijd vrij te maken voor het starten van bijvoorbeeld je eigen onderneming. Ook als je een gezin hebt kan dit je keuze sterk beïnvloeden. Misschien moet je een cursus of een studie volgen. Kortom, bekijk dit goed. Wat ben je bereid op te geven, en ben je in staat jezelf in deze nieuwe situatie staande houden?

Laat je niet leiden door angst

Alles wat nieuw en onbekend is kan angst met zich meebrengen. De dikke Van Dale omschrijft het woord angst als: gevoel van beklemming, vrees, onveiligheid of onzekerheid. Gaan voor iets dat (nog) niet tastbaar is kan een onveilig gevoel en onzekerheid met zich meebrengen. En dat maakt alles wat nieuw is zo ontzettend eng. Onveilig en onzeker omdat je eigenlijk met de billen bloot gaat. Je hebt geen ‘safety net’ en je weet niet wat er komen gaat. Maar wees niet bang! Deze gezonde spanning is normaal. Vertrouw en geloof in je passie, je uitvinding en je product. Maar geloof vooral in jezelf!

 

Wat weegt zwaarder

Bij het nemen van grote beslissingen is het belangrijk de voor en tegens tegen elkaar af te wegen. Maak een lijst van dingen die goed zouden kunnen gaan. Lijkt iets je leuk? Waarom wel of waarom juist niet.  Maar verzin bijvoorbeeld ook rampscenario’s. Misschien moet je meer gaan werken, en kan je hierdoor je familie en vrienden minder zien. Wat zou er fout kunnen gaan, wat zouden de gevolgen hiervan kunnen zijn, en zijn deze te overzien? Heb je een plan B, mocht plan A niet lukken, en neem je hier genoegen mee? Weet wat je te wachten staat wanneer je lastige besluiten moet nemen. Wat weegt zwaarder en wees realistisch.  

 

Ik ga ervoor… of toch niet?

Je hebt je opties bekeken en je weet dat je voor je droom wilt gaan. Ook heb je al je angsten en twijfels weten te overmeesteren, en dus staat niets je meer in de weg. Of misschien is het juist het tegenovergestelde en blijkt na alle afwegingen naar voren te komen dat nu niet het juiste moment is je dromen waar te maken. Hoe dan ook, er rest niets anders op dan knopen door te gaan hakken en een keuze te maken. Je gaat ervoor, je gaat er niet voor of je stelt het uit.  

 

Makkelijk wordt het niet maar je laten leiden door twijfels en angst heeft geen zin. Die zullen er namelijk altijd zijn als je op het punt staat iets geweldigs te doen.  Bepaal voor jezelf of jij je droom achterna gaat en maak de juiste keuze voor jezelf. Staat niets je in de weg en voelt het goed? Ga ervoor!